Het eerste stuk van de woestijn zit erop

Na een prima nacht in Muscat zijn we met onze dikke 4 liter Nissan Patrol naar Nizwa gereden. We moesten nog aardig wat boodschappen doen: drinken, snacks, eetspullen, maar ook een brander en gasflesjes, een goede kamplamp, en wat andere dingen. Bij elkaar kostte dat toch weer 2 uurtjes. Rond twaalven waren we bij het Golden Tulip in Nizwa, waar we Marina Bruce ontmoetten, en 2 andere klanten, een vader en zoon uit de UK. Marina had ook nog een lokale hulp, genaamd Fahad. Marina is de organisator van de 6-daagse trip door de woestijn. Zij rijdt in een Toyota Landcruiser Prado, wij dus in een Nissan Patrol en de Britten in een enorme Jeep.

Die middag hebben we wat sightseeing gedaan en met name wat interessante irrigatiewerken gezien, genaamd falaj. Met dit systeem laat men water uit de bergen op afgesproken tijden bij aangesloten huishoudens het land op stromen. Dat gebeurt via kanalen die men kan afsluiten. Op die manier krijgt iedereen precies de hoeveelheid water die is afgesproken. En er wordt goed op toegezien dat niemand 5 minuten langer water aftapt.

We hadden ook nog wat tijd om een verlaten dorpje te bezoeken, dat ons een beetje deed denken aan die oude kasbah’s in Marokko.

Aan het einde van de dag kwamen we bij het huis van de vader van Fahad aan, waar we overnacht hebben in onze tent op het dakterras. Deze dag was nog geheel asfalt.

Na een redelijke nachtrust (er waren best veel hanen) zijn we aanvankelijk nog over een stuk asfalt gereden, maar ineens, bij een versteende boomstam, gingen we eraf en reden we de woestijn in. Otto heeft eerst een beetje rijles van Fahad gekregen, alles werkt net even anders dan in een Ford Focus: de Nissan is een automaat, en hij kan in 4WD, zowel hoge als lage giering.

Onderweg een paar keer gestopt omdat de woestijn hier bezaaid is met fossielen. Mag je niet meenemen natuurlijk. Het enige vervelende was dat je bij elke stop weer even de auto uitging, en buiten was het toch 35+.

Aan het einde van de middag een mooi kampeerplekje in een wadi gevonden, alwaar Fahad een barbecue had geprepareerd. Deze nacht geen hanen.

Om 6 uur opgestaan om de zonsopkomst mee te maken. Het was zo mooi en rustig hier.

Daarna weer verder gereden en meer fossielen gezien en meer zand. Maar ook mooie rotsformaties. En kamelen.

En ineens kwamen we water tegen, van wat regenbuien een tijdje terug. Dat water is natuurlijk enorm aan het verdampen en zet dan weer zout af. En we zagen visjes in die poeltjes. We begrepen van Fahad dat die visjes worden uitgezet om de larven van de muskieten op te eten. Slim toch?

Eindelijk aan het einde van de middag kwamen we op het asfalt. We zitten nu in een hotel aan de kust. Lekker gedoucht. Maar de komende dagen gaan we weer het zand in!

4 Thoughts to “Het eerste stuk van de woestijn zit erop”

 1. Pim

  Het echte avontuur is begonnen! Mooie belevenissen al.
  Leuke foto met Marja op die rots. Jaja, je kunt het niet laten hè?

  1. Otto

   Haha, inderdaad. Nooit een kans laten liggen om iets te beklimmen. Ook al is het meer dan 35 graden :⁠-⁠)

  2. Els

   Mooi daar! Prachtig ziet het eruit. Enjoy !

 2. Els

  Mooi daar! Prachtig ziet het eruit. Enjoy

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.