Op tempelexcursie!

Vandaag wat vroeg opgestaan, omdat veel tempels rond 12 uur dichtgaan en pas om 4 uur weer open. We moesten dus dingen ‘s morgens doen en laat in de middag. Om half 8 in de auto gestapt. Had ik al geschreven dat we een Toyota Innova hebben, onbekend in Europa, maar hier struikel je erover. En de chauffeur heet Dileep en komt uit Kochi in Kerala.

Goed, op weg naar Chidambaram dus. Hier staat de prachtige gekleurde Nataraja tempel, gewijd aan de dansende Shiva. Doorgaans mag je als niet-Hindoe niet helemaal in het allerheiligste gedeelte komen, maar in deze tempel mag dat wel. In alle 4 de windrichtingen staan tientallen hoge torens, met voorstellingen van de dansende Shiva. Erg indrukwekkend.

Daarna snel door naar, daar komt ie, Gangaikondacholapuram. Hier staat een oude Chola-tempel. Zoals bij alle tempels moeten de schoenen uit. Soms ‘parkeer’ je die gewoon bij de toegang en andere keren laat je die achter bij iemand die erop past, kost dan iets van 5 of 10 cent. De tempel stond op een uitermate drassig terrein. Het had natuurlijk veel geregend de afgelopen dagen en daardoor stond de toegangsweg al helemaal onder water. En op het terrein was het ook flink soppen op blote voeten. Maar het was wel heel mooi allemaal.

Weer een stukje gereden over een stuk weg waarvan ze een 4-baans weg willen maken. Dat betekent onteigenen danwel huizen doorzagen. Dat laatste zag je heel veel, huizen waar de voorkant van afgehakt was. Dan kan de nieuwe weg gemaakt worden en krijgen de eigenaren toch hun geld! Overigens niemand zien werken aan de weg.

Tussen de middag een thali gegeten, een bananenblad met daarop een chapati, papadam, rijst en 8 kommetjes met een vegetarisch prutje erin. Allemaal lekker pittig, dus lekker!

En toen door naar Kumbakonam, een stadje waar ook een tempel uit de Chola-tijd staat, de Airavateeswara tempel. Helaas stond er bijna een meter water naar de toegangspoort en in de tempel. En we hadden geen bootje bij ons. Dus we konden er alleen wat omheen lopen. We zijn wel bij een zijdeweverij beland. Interessant om te zien hoe dat gaat. Maar ja, uiteindelijk willen ze sari’s aan je verkopen. Wij snel weg, sorry.

En nu zitten we in Thanjavur (of Tanjore). We blijven hier 2 nachten. En 3 keer raden…. Ze hebben hier een megagrote tempel, genaamd de ‘Big Temple’. Voor morgen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.