Fort Kochi

Vandaag met dezelfde bicycle club als gisteren een fietstocht door Kochi gemaakt. Kochi (of Cochin) werd destijds door de Portugezen bestuurd. De Nederlanders hebben met de hulp van de lokale bevolking de Portugezen vervangen en daarna zijn de Britten gekomen. Kochi is daarom een mengelmoesje van allerlei culturen. En dat zie je ook in de religie. Er zijn ontzettend veel kerken, niet alleen katholieke, maar ook protestants en subculturen zoals de Pinkstergemeente. En van oudsher woonden er veel Joden, maar nu zijn er nog maar 2 over, en die hebben geen kinderen.

Tijdens de fietstocht hebben we wat dingen gezien uit de oude tijd, zoals een vervallen synagoge en bijvoorbeeld ons hotel, de ‘Dutch bungalow’. Niet gezien, maar wel gehoord: er schijnt een burgerstreet te zijn. Burger als in burgers en buitenlui. En zoals we sinds het bezoek van onze koning weten, is het woord voor wc nog steeds kakhuys hier. Er is ook een Nederlandse begraafplaats, maar die was niet open.

Ook een wasserij bezocht, waar mannen de was doen. Alleen mannen uit Tamil Nadu doen dit en om een thuis-gevoel te creëren hebben ze overal filmposters met filmsterren uit Tamil Nadu opgehangen.

Verder wat tempeltjes gezien, een orthodoxe kerk, en een heel klein heiligdommetje dat niet specifiek aan één religie was gekoppeld. Je kon er alcohol of sigaren offeren.

Ook nog even gestopt bij een winkeltje waar ze allerlei varianten van de papadum maakten. Uiteindelijk nog een lokale chai-shop ingestapt voor een masala tea. Bij elkaar toch zo’n 5 uur door het stadje gefietst. En het was best warm.

Daarna ingecheckt bij de Dutch Bungalow en nog even gezwommen in het zwembad. We hadden een mega-grote suite. Onze slaapkamer was bijna even groot als onze woonkamer thuis! En we hebben het aangedurfd een salade als lunch te eten, Griekse salade en soort van Huzarensalade.

Om 17:00 de voorbereidingen voor een Kathakali dansshow meegemaakt. Dan zie je hoe de dansers zich opmaken, dat doen ze grotendeels zelf. Om 18:00 begon de show. We kregen eerst uitleg over de diverse oogbewegingen, de algehele mimiek en de handgebaren. Er waren 24 verschillende handgebaren. En daarna kregen we het optreden, ook met een uitleg vooraf. Heel leuk allemaal. Vervolgens was er nog een photoshoot.

Na de dans nog een biertje gedronken aan het water en om 20:30 gaan eten in restaurant Oceanos, tegenover ons hotel. Daar hadden ze een visgerecht dat niet gepeperd was, de ‘meen moilee’, in heerlijke kokossaus. En we hebben er ook nog een runderstoof bij gegeten, ook in kokossaus. Na Kerala zal er waarschijnlijk niet zoveel rundvlees meer worden gegeten.

Een prima dagje gehad dus.

Morgen schieten we weer even Tamil Nadu in. We gaan weer naar de bergen. Lekker koel.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.